Tea Tree olej – přírodní pomocník zdraví a krásy

Tea Tree olej – přírodní pomocník zdraví a krásy

Tea tree olej je čirý až velmi světle zlatý esenciální olej čerstvé kafrové vůně. Získává se z listů Kajeputu střídavolistého (Melaleuca alternifolia). Olej z tohoto stromu má vynikající vlastnosti pro použití v medicíně (včetně antiseptických a antimykotických účinků) a také má výborné kosmetické vlastnosti.

Melaleuca Alternifolia, česky řečeno kajeput střídavolistý, je strom keřovitého vzrůstu. Pochází z Austrálie, kde divoce roste v močálech a mokřinách severovýchodního pobřeží Nového Jižního Walesu. Říká se mu také čajovník australský, ale s čajovníkem, jehož listy se používají pro přípravu čaje, nemá nic společného. Toto pojmenování vzniklo nejspíš zkomolením názvu T-tree, které dostal podle svého charakteristického tvaru připomínajícího písmeno T. Jde o stále zelený strom, který pozdě na jaře a v létě kvete bílými květy. Dorůstá výšky kolem 5,5 m a šířky 3,5 m.

Benefity pro pokožku a pleť

V 70. a 80. letech, kdy se společnost začala opět zajímat o přírodní látky a jejich využití, došlo ke znovuobjevení oleje Tea Tree a k rychlému růstu jeho využití. Začal se používat jako složka kosmetických výrobků. Současně vznikaly seriózní lékařské studie, které objektivně dokládaly účinky oleje Tea Tree na zdraví člověka a to nejen při dezinfekci ran, ale i zlepšení zánětů kůže, doprovázející akné a při likvidaci plísní na různých místech těla, včetně těch intimních.

Který Tea Tree olej je ten pravý?

Tea tree oil by neměl být zaměňován s čajovým olejem (tea oil), sladký jedlý olej lisovaný ze semen čajovníku čínského (Camellia sinensis – rostlina, z níž se získává čaj) nebo olejnaté čajové rostliny Camellia oleifera. Rodu Melaleuca je více než 300 druhů, pouze jediný, Melaleuca Alternifolia, však oplývá svými vzácnými léčivými vlastnostmi.

Pěstování stromu Melaeluca Alternifolia, ze kterého se získává olej Tea Tree, je velmi náročné. Olej se z listů získává destilací a k získání 10 litrů oleje Tea tree je zapotřebí 1 tuna listů čajového stromu Melaleuca alternifolia. Jeho vůně připomíná eukalyptus, myrtu, muškátový oříšek či kafr a komerčně se pěstuje pouze v Austrálii. Olej z čajovníku čínského, který je mnohdy za tea tree olej vydáván, nemá zdaleka tak silné antiseptické účinky a nepůsobí na zlepšení zánětů kůže, včetně likvidace plísní na různých částech těla.

Australian Bodycare

Mezinárodně uznávaný výrobce kosmetiky, využívající benefitů pravého Tea Tree oleje ve svých produktech, který je známý i v naší zemi. Aktuálně na e-shopu nabízíme v akci tělová mléka se 100% čistým olejem Tea Tree s s výraznou slevou a to jak v 250 ml i 500 ml velikosti. Tělová mléka Australian Bodycare jsou určena ke každodenní péči o pokožku, která je jakýmkoliv způsobem lehce podrážděná, např. holením či opalováním nebo je zhrublá a svědí. Olej Tea Tree vytvoří na pokožce antibakteriální film, který vede ke zklidnění pokožky po depilaci a také zabraňuje nepříjemnému zarůstání chloupků.

Makadamiový olej – přínos pro zdravé tělo i krásu

Makadamiový olej – přínos pro zdravé tělo i krásu

Makadamiový olej je čirá, světle žlutá kapalina, která pochází z lisovaných makadamiových ořechů. Jedná se o zdravý olej, jehož čistá forma pomáhá k zvlhčení pokožky a při úpravě vlasů.Zdrojem jsou plody na makadamiových stromech (Macadamia ternifolia), které jsou původem z Austrálie, nyní se však komerčně pěstují na Hawaii. Makadamiový olej je bohatý na živiny, včetně zdravých mastných kyselin a draslíku.

Hlavní benefity

Makadamiový olej je zdrojem antioxidantů. Volné radikály v těle způsobovat oxidační stres. To může hrát roli při stárnutí a rozvoji řady nemocí, včetně rakoviny. Konzumace antioxidantů však může pomoci těmto volným radikálům čelit.

Makadamiový olej je také bohatý na kyselinu olejovou, nenasycenou mastnou kyselinu, která má antioxidační vlastnosti (Olej z makadamiových ořechů obsahuje převážně nenasycené mastné kyseliny, včetně přibližně 20% kyseliny palmitolejové, mononenasycené mastné kyseliny). Studie z roku 2016 (zdroj ZDE) naznačuje, že užívání doplňků kyseliny olejové může pomoci chránit před účinky oxidačního stresu.

Makadamiový olej obsahuje také látky zvané tokotrienoly, které jsou součástí rodiny vitamínů E. Výzkumy (zdroj ZDE) ukazují, že vitamin E a tokotrienoly jsou silné antioxidanty, které pomáhají chránit před rakovinou a řadou dalších zdravotních stavů, včetně kardiovaskulárních a neurologických onemocnění.

Krása pleti a vlasů

Vitamin E obsažený v makadamiovém oleji má mnoho vlastností, které prospívají pokožce člověka. Například se snadno vstřebává, což z něj činí dobrý zvlhčovač pro velmi suchou pokožku. Aplikace vitaminu E pomáhá chránit před poškozením DNA pokožky při dlouhodobém vystavení slunečnímu záření a také proti tvorbě vrásek.

Makadamiový olej slouží také jako složka ve vlasových kondicionérech, u nichž napomáhá při péči zejména těmito účinky:

  • posiluje vlasy
  • zjemňuje vlasy
  • dodává lesk
  • napomáhá při rozčesávání

Produkty s obsahem makadamiového oleje pomáhají nejen při vaření, kde jsou s oblibou využívány, ale i při hydrataci, výživě a péči o pokožku. Příroda opravdu regeneruje.

Zdroj informací: Medical News Today
Fotografie: Maxpixel

Řecká kosmetika – znovuobjevení přírodní krásy

Řecká kosmetika – znovuobjevení přírodní krásy

Se všemi druhy tajemství krásy a zdraví, které se skrývají v horách, kopcích a pláních na řeckém venkově, dosáhla řada hráčů v místním kosmetickém průmyslu úspěchu tím, že se spoléhala na použití přírodních ingrediencí a následovala filozofii založenou na starodávné dědictví země, to vše při využití moderní vědy.

Vzhledem k tomu, že země má tak rozmanitou flóru – jednu z nejbohatších na světě, ve skutečnosti s více než 6500 rostlinnými odrůdami, z nichž 1300 je endemických – není divu, že první systematické studium rostlin a jejich vlastností pocházelo z Řecka. V 5. století před naším letopočtem položil Hippokrates a jeho studenti základy moderní medicíny a Theophrastus, student Platóna a Aristotela, byl průkopníkem v oboru botaniky s vůbec první klasifikací rostlin.

Byl to také Řek Pedanius Dioscorides, lékař římské armády, který v letech 50 až 70 našeho letopočtu sestavil antickou obsáhlou encyklopedii o bylinném lékařství a souvisejících léčivých látkách „De Materia Medica“. Tento text by se stal hlavním referenčním dílem o farmakologii v Evropě a na Středním východě na příštích 1 500 let.

S průmyslovou revolucí však přišel chemický průmysl a farmakologie se začala obracet zády k přírodě. Pro kosmetické ošetření se nadále používaly tradiční přírodní prostředky, ale i kosmetologie nakonec podlehla synteticky vyráběným látkám. Teprve nedávno začalo rostoucí znepokojení nad určitými chemickými látkami v kosmetických přípravcích přimět kosmetický průmysl přehodnotit svůj přístup. Uvědomnělí výzkumníci v kosmetickém a farmaceutickém sektoru se tedy vrátili k učení Hippokrata a Dioscorida a dospěli k závěru, že příroda si i nadále drží odpovědi na odvěké hledání lidstva po kráse a pohodě.

Přírodní kosmetika

Řecko bylo mezi prvními zeměmi, které získaly věhlas svou produkcí v nové oblasti přírodní kosmetiky. Řecká flóra poskytovala všechny ingredience, které průmysl potřeboval, aby vytvořil bezpečnou kosmetiku s vysokými koncentracemi výtažků z rostlin – extrémně účinnou proti celé řadě problémů souvisejících se stárnutím pokožky – zatímco její vědci měli know-how potřebné k tomu, aby konkurovali větším světovým značkám.

Nejznámější je zřejmě biokosmetika, využívající blahodárné účinky lokálního řeckého oleje (v našem e-shopu např. Olive Oil of Greece), následují řecká přírodní mýdla, která mají univerzální využití díky účinným a přitom jemným složkám dle tradičních receptur: kozí a oslí mléko, vulkanický písek, levandule a mnoho dalších  (Knossos, Papoutsanis) a v neposlední řadě stále populárnější vegan kosmetika s aloe vera, prebiotiky a vitamíny (na e-shopu Aromatics). Na výběr je tedy široká škála pečující a hojivé kosmetiky, která rozmanitostí složení a využití vyhoví i těm nejnáročnějším požadavkům současné ženy.

Unikátní léčivá flora

V Řecku se mimo jiné nachází několik endemických rostlin s jedinečnými léčivými vlastnostmi a aromatickými vlastnostmi, které nikde jinde nenajdete.

  • Origanum dictamnus, dittany Kréty, krétské dittany nebo majoránka chmelová (obr.1) – Pomáhá při nachlazení a bolesti hlavy, zmírňuje revmatické a bolesti žaludku, a funguje jako tonikum. Ve starších dobách se také používala do obkladů k hojení ran, žvýkala se na uklidnění bolesti zubů a oteklých dásní a přidávala se do lázní, pro uchování mládí a zvýšení mužské potence.
  • Chrpa ředkvovitá. poddruh Centaurea raphanina (obr.2)– Má mnoho slibných farmaceutických vlastností (fungicidních i antioxidačních), takže je velmi pravděpodobné, že bude brzy systematicky pěstována pro své výtažky.
  • Thymus laconicus mateřídouška (obr.3) – má významné antimikrobiální a expektorační (podporuje uvolnění a odstranění hlenu z dýchací soustavy) vlastnosti a také podporuje správné trávení.
  • Sideritis clandestina subsp. Clandestina (obr.4) – Sideritis, aneb Hojník, působí jako tonikum, pomáhá trávení, zmírňuje kašel a nachlazení. Jeho extrakt má protizánětlivé, antioxidační a antimikrobiální vlastnosti.
  • Salvia pomifera (obr.5) – druh divoké šalvějě s poměrně vysokou koncentraci éterických olejů, který má antiseptické, protizánětlivé, antispasmodické a antiperspirantní vlastnosti. Pomáhá čistit mastnou pleť a předcházet akné.
  • Paeonia parnassica, řecká pivoňka (obr.6) – Rod Paeonia je pojmenován po Paeanovi, léčiteli starověkých bohů, který podle legendy poprvé objevil síly těchto rostlin. Od Hippokrata po Galena starověcí lékaři využívali kořeny a semena této rostliny pro léčbu křečí, epilepsie, nemocí ženských orgánů a  podporu klidného spánku.
  • Hypericum Jovis, druh třezalky (obr.7) – u derivátů Hyperjovinol-A a Hyperjovinol-B, nalezených v této rostlině, byly prokázány silné antioxidační vlastnosti a působení proti stárnutí lidského organismu.
  • Achillea ambrosiaca (obr.8) – chráněná skalnička, jejíž rod je pojmenován po řeckém mytologickém hrdinovi Achillovi, má výrazné protistárnoucí účinky na pleť a pokožku. Charakterizuje ji neobvyklá vůně, nejen pro kterou má přívlastek jako Ambrosie, potrava bohů.

Řecko není pouze turistickou zemí s antickou historií a pověstmi. Je to také unikátní mikroklima pro endemickou floru, která poskytuje unikátní zdroje pro lidský organismus, léčivé byliny pro wellness těla i pokožky. Příroda pomáhá.

Zdroj informací: greece-is.com
Titulní obrázek: Unsplash

Benefity šnečího extraktu pro pleť

Benefity šnečího extraktu pro pleť

Když se řekne “šnečí sliz”, většina lidí si vybaví nevábnou hmotu, kterou by si stěží dobrovolně nanesli na tělo či obličej. Věděli jste však, že extrakt že šnečího mucinu (musin je odborný výraz pro hlen, sliz) má vynikající hojivé a hydratační účinky na pleť? Tato doslova zázračná složka pro pleťové přípravky byla kosmetickým a zdravotním průmyslem znovuobjevena až v 80. letech minulého století, ačkoliv její historie je mnohem starší.

Historie

Jedna z prvních zaznamenaných zmínek je připisována slavnému řeckému Hippokratovi, který extrakt z drcených šneků používal spolu s kysaným mlékem pro léčbu zánětů kůže, popálenin a různých povrchových ran. Hlemýžďový sliz se v lidové medicíně používá již tisíce let k léčbě různých kožních stavů, od ran po akné, například v jižní Itálii, v malých venkovských komunitách, se šnečí mucin již po staletí používá také k redukci výskytu bradavic, mozolů. Popularizace užívání v pleťových přípravcích stoupla zejména po znovuobjevení hlemýžďového hlenu jihokorejskými kosmetickými firmami, které jsou proslulé svým výzkumem přírodních prvků a vývoji těchto složek pro použití v produktech, pečující o krásu pleti a těla. 

Vlastnosti šnečího extraktu

Tato přírodní látka obsahuje mnoho prospěšných složek: kolagen, kyselinu hayluronovou, alatonin (allantoin), vitamíny a  glykoproteiny. Chrání pleť před škodlivým UV zářením, obnovuje mladistvý vzhled a pružnost, díky skvělým hydratačním účinkům.

V kosmetice se pro své hojivé a příznivé účinky užívají zejména tyto složky extraktu:

  • bílkoviny a další polymery rozpustné ve vodě – při vysychání se zmenšují a přitahují pokožku zpět ke spodní vrstvě
  • alatonin (allantoin) – napomáhá hojení ran a stimuluje růst buněk
  • kyselina hyaluronová – stimuluje růst kožních buněk, čímž pomáhá proti stárnutí pokožky, vyhlazuje
  • elastin a kolagen – podporují čistější pokožku a zpomalují stárnutí pleti
  • antimikrobiální látky
  • peptidy – organické sloučeniny, využívané zejména pro redukci vrásek, regeneraci pokožky a omlazovacím kůrám
  • kyselina glykolová – redukuje soudržnost buněk v pokožce a tím zabraňuje tvorbě zrohovatělých vrstev kůže. Je to defakto přírodní chemický peeling
  • antioxidanty (vitamíny)

Například studie dermatologické laboratoře v San Diegu zjistila, že šnečí mucin skutečně potlačil minoritní účinky poškození slunečním zářením po 12 týdnech působení, zejména snížil jemné vrásky způsobené poškozením UV zářením (zdroj studie ZDE).

Produkty se šnečím extraktem

Jedním z produktů, který poskytuje tyto benefity, je anglický Proaora Šnečí gel na obličej, který je získáván metodou “no harm”, která hlemýžďům nezpůsobuje žádnou újmu. Navíc obsahuje podíl výtažku trsnaté trávy s názvem Lalang válcovitý (Imperata Cylindrica), zvyšující vlhkost pokožky díky obsahu přírodních extraktům bohatých na draslík. Tato trsnatá tráva, rostoucí v subtropech, se užívá často v léčitelství, protože má antibakteriální a tonizační účinky a dlouhodobé hydratační schopnosti.

Na obrázku Lalang válcovitý (Imperata Cylindrica)

Kosmetika se šnečím extraktem se díky svému znovuobjevení a zpracováním stává ve 21. století velmi oblíbeným přírodním způsobem péče o pleť i pokožku, nahrazujícím dosavadní chemické přípravky a i díky kontrolované šetrnosti (v případě certifikovaných společností) získávání ze svého původce lze předpokládat, že její benefity budou působit blahodárně i pro příští lidské generace.

Vše o astaxanthinu a jiných antioxidantech

Vše o astaxanthinu a jiných antioxidantech

Zázračný astaxanthin 

Astaxanthin je silný antioxidant, který příznivě působí na celý lidský organismus, včetně pleti. Je produkován ze sladkovodní mikrořasy Haematococcus pluvialis, která vytváří barvivo v důsledku své ochrany před UV zářením. Pro své antioxidační účinky je tato látka vědci považována za jednu z nejúčinnějších zbraní proti stárnutí. Při podání astaxanthinu do organismu dochází k redukci mitochondriální oxidace. Tím se snižuje i množství volných radikálů, které ničí buňky a urychlují stárnutí tkání. Výborně tedy funguje proti znakům stárnutí pleti, a tedy stařeckým skvrnám či vysoušení pokožky a vráskám.

Astaxanthin má vliv na zlepšení celkového stavu pleti, redukci vrásek i velikosti stařeckých skvrnek, zvýšení pružnosti pokožky, zjemnění její struktury i zlepšení hydratace pleti. Další předností této látky je, že chrání pokožku před UVB zářením. Dlouhodobým užíváním této látky tak získáte přirozenou ochranu pokožky před spálením od slunce. Má také protizánětlivé vlastnosti v souvislosti s tvorbou melaninu. Pokud už tedy dojde k poškození pokožky následkem slunečního záření, zrychlí její hojení.

Největší výhodou astaxanthinu je, že je silný antioxidant. Je považován za nejsilnější antioxidant, s až desetinásobným účinkem oprati ostatním látkám. Velmi dobře je tak využitelný pro potlačení vzniku volných radikálů v lidském organismu, které jsou zodpovědné za stárnutí. Astaxantin má 100-500krát vyšší antioxidační kapacitu než vitamin E a 10krát vyšší antioxidační schopnost než beta-karoten. Mnohé laboratorní studie ukazují, že astaxanthin je silnější antioxidant než lutein, lykopen a tokotrienoly.

Astaxanthin, který je vysoce efektivním antioxidantem, chrání buňky před volnými radikály, redukuje vrásky a zvyšuje sílu regenerace pleti. Mezi jeho benefity patří:

  • výrazný anti-aging účinek
  • redukuje vrásky
  • redukuje nedokonalosti pleti a napomáhá působit proti jejich vzniku
  • hloubkově regeneruje a hydratuje pleť pro její zdravější a mladistvější vzhled
  • revitalizuje pleť
  • viditelně zlepšuje celkový stav pleti
  • velmi vysoký obsah silných antioxidantů působících proti vzniku volných radikálů
  • chrání pleť před škodlivými vlivy

Proaora

Proaora sérum obsahuje ty nejsilnější antioxidanty- astaxanthin a vitamin C. Většina ostatních sér s Vitaminem C na trhu obsahují syntetický vitamin C ve formě kyseliny askorbové (L-kyselina askorbová), která má  často dráždivé účinky na kůži. Proaora obsahuje mnohem více stabilní a biologicky dostupnou formu vitamínu C askorbyl fosfát. Tato forma vitamínu C poskytuje všechny výhody, ale bez rizika oxidace a podráždění, které jsou často důsledkem užívání kyseliny askorbové.

A protože Proaora sérum obsahuje vysoký podíl  20% vitamínu C v kombinaci s nejsilnějším přírodním  antioxidantem Astaxanthin a navíc kyselinu hyaluronovou, je  účinek na pleť mnohem vyšší , než účinek  jakéhokoli  séra pouze  s vitamínem C  na trhu.

Antioxidanty chrání pleť proti volným radikálům, částicím s vysokým energetickým potenciálem, které poškozují kolagen, přirozený stavební prvek pokožky. V důsledku toho pak dochází k stárnutí pleti a jeho viditelným projevům. Sérum oproti tomu pomáhá stimulovat syntézu elastinu a kolagenu, čímž podporuje zpevnění kůže, vypnutí menších vrásek a podporuje její mladistvý vzhled. Sérum proniká přímo do epidermis a dodává pokožce zářivý vzhled, srovnává její barevný tón a zanechává ji pružnou a hydratovanou. Podporuje ochranu pleti před poškození slunečním zářením a minimalizuje riziko karcinogenních změn.

  • Podporuje ochranu pleti proti ultrafialovému záření
  • Zabraňuje předčasnému stárnutí kůže následkem expozice slunečnímu záření
  • Podporuje zpevnění kůže a redukci menších vrásek a jemných linek díky stimulaci syntézy elastinu a kolagenu
  • Pokožce dodává zářivý vzhled, vyrovná její barevný tón
    Pleť je po aplikaci pružná, rozzářená a dostatečně hydratovaná
  • Chrání kůži proti volným radikálům a oxidačnímu stresu
  • Zmírňuje zánět kůže a erytém vyvolaný expozicí ultrafialovému záření
  • Poskytuje aktivní ochranu proti vytváření jemných rýh a vrásek

Regenerujte a omlazujte svou pleť pomocí organických ingrediencí. Příroda pomáhá.