Makadamiový olej – přínos pro zdravé tělo i krásu

Makadamiový olej – přínos pro zdravé tělo i krásu

Makadamiový olej je čirá, světle žlutá kapalina, která pochází z lisovaných makadamiových ořechů. Jedná se o zdravý olej, jehož čistá forma pomáhá k zvlhčení pokožky a při úpravě vlasů.Zdrojem jsou plody na makadamiových stromech (Macadamia ternifolia), které jsou původem z Austrálie, nyní se však komerčně pěstují na Hawaii. Makadamiový olej je bohatý na živiny, včetně zdravých mastných kyselin a draslíku.

Hlavní benefity

Makadamiový olej je zdrojem antioxidantů. Volné radikály v těle způsobovat oxidační stres. To může hrát roli při stárnutí a rozvoji řady nemocí, včetně rakoviny. Konzumace antioxidantů však může pomoci těmto volným radikálům čelit.

Makadamiový olej je také bohatý na kyselinu olejovou, nenasycenou mastnou kyselinu, která má antioxidační vlastnosti (Olej z makadamiových ořechů obsahuje převážně nenasycené mastné kyseliny, včetně přibližně 20% kyseliny palmitolejové, mononenasycené mastné kyseliny). Studie z roku 2016 (zdroj ZDE) naznačuje, že užívání doplňků kyseliny olejové může pomoci chránit před účinky oxidačního stresu.

Makadamiový olej obsahuje také látky zvané tokotrienoly, které jsou součástí rodiny vitamínů E. Výzkumy (zdroj ZDE) ukazují, že vitamin E a tokotrienoly jsou silné antioxidanty, které pomáhají chránit před rakovinou a řadou dalších zdravotních stavů, včetně kardiovaskulárních a neurologických onemocnění.

Krása pleti a vlasů

Vitamin E obsažený v makadamiovém oleji má mnoho vlastností, které prospívají pokožce člověka. Například se snadno vstřebává, což z něj činí dobrý zvlhčovač pro velmi suchou pokožku. Aplikace vitaminu E pomáhá chránit před poškozením DNA pokožky při dlouhodobém vystavení slunečnímu záření a také proti tvorbě vrásek.

Makadamiový olej slouží také jako složka ve vlasových kondicionérech, u nichž napomáhá při péči zejména těmito účinky:

  • posiluje vlasy
  • zjemňuje vlasy
  • dodává lesk
  • napomáhá při rozčesávání

Produkty s obsahem makadamiového oleje pomáhají nejen při vaření, kde jsou s oblibou využívány, ale i při hydrataci, výživě a péči o pokožku. Příroda opravdu regeneruje.

Zdroj informací: Medical News Today
Fotografie: Maxpixel

Thanaka – tajemství ukryté ve stromu

Thanaka – tajemství ukryté ve stromu

Tanaka (podle některých přepisů i thanaka, tanakha, thanakha) je strom, z jehož dřeva se pasta vyrábí. K výrobě thanaka krému je možno použít dřevo z několika stromů a tyto stromy rostou hojně v centru Myanmaru. Patří mezi ně hlavně Murraya spp. (thanaka) , ale také Limonia acidissima ( theethee nebo dřevo jablko). Dva nejpopulárnější jsou Shwebo thanaka z Sagaing kraje a Shinmadaung thanaka z Magway kraje.

Tanaka krém je vyroben broušením kůry, dřeva nebo kořeny thanaka stromu s malým množstvím vody na kruhové břidlicové desky zvané Kyauk Pyin. Tanaka pasta se vyrábí z jednoho kusu kůry a je používána pro kosmetické účely, jako přírodní make-up.

Asijským ideálem krásy je co nejsvětlejší pleť, a pro tyto účely se právě tanaka hojně využívá. Látky v pastě obsažené (arbutin, marmesin, kumarin) zabraňují přístupu nebezpečného slunečního záření a pokožku zároveň ochlazují, ta je pak méně vysušená, jemnější, pružnější, jasnější a pomaleji vznikají vrásky. Díky účinným látkám, které dřevo tanaky obsahuje, je tato rostlina doslova všelékem. Jako jeden z mála přírodních zdrojů dokáže odolávat nejen UVB, ale i UVA záření, a to konkrétně látka marmesin v ní obsažená.

Produkty thanaka

Thanaka krémy jsou přírodní kosmetikou pro obyvatele Barmy, kterou si může dovolit používat kdokoliv, bez ohledu na sociální postavení, či věk. Aktuálně pracujeme na distribuci těchto krémů pro náš e-shop přímo od lokálních výrobců.